Holum terapie naturalneHolumterapie naturalne

Terapia pożywieniem, czyli jak wziąć sprawy w swoje ręce

  • Zapraszamy na cykl wykładów

    Wprowadzenie do dietetyki według Medycyny Chińskiej
    16/02/2020

     

    W dietetyce wg. Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zwracamy większą uwagę na termikę produktów, a nie na kaloryczność, czy zawartość witamin i minerałów. Bierzemy pod uwagę bardziej smak pokarmu, ponieważ niesie on ze sobą określony kierunek energii, który oddziałuje na narządy wewnętrzne.

     

    Co robić by być zdrowym?

    W codziennym menu należy dobierać produkty tak, by były zgodne z konstytucją danej osoby, a także z daną porą roku.  Inaczej komponujemy posiłki zimą, inaczej letni, piękny dzień, a jeszcze inaczej, gdy jest wilgotno i leje deszcz.

    Co zyskasz dzięki zrozumieniu zasad żywienia według medycyny chińskiej?

    • dostosujesz dietę do indywidualnych potrzeb, w zależności od kondycji i stanu zdrowia,
    • poprawisz smak i jakość energetyczną przyrządzanych posiłków,
    • nauczysz się dobierać odpowiednie pokarmy, zioła oraz przyprawy w zależności od stanu zdrowia, pory roku oraz warunków klimatycznych,
    • dowiesz się czym jest termika produktów, oraz jak oddziaływać na poszczególne narządy pożywieniem wg TCM.

     

    Naucz się świadomie korzystać z dobrodziejstw pożywienia! 

    Gdy chcesz się rozgrzać, to napijesz się herbaty z imbirem i goździkami lub zjesz gorąca zupę. Gdy chcesz schłodzić organizm, to napijesz się lemoniady z cytryną i miętą. To działa, prawda? A czy wiesz, że każdy produkt spożywczy posiada swoją termikę oraz określone działanie? Czasami działanie jest silne i natychmiast widoczne, innym razem subtelne. Powielane błędy i złe nawyki żywieniowe często skutkują problemami zdrowotnymi, których zupełnie nie wiążemy z dietą.

     

    Może wiesz, że miód jest dobry na gardło, a żurawina wspomaga działanie nerek, ale czy wiesz, jaki wpływ mają inne, codziennie spożywane produkty?. Konsekwencje lub rezultaty czasami są widoczne natychmiast, czasami musimy na nie poczekać lub „zapracować”. Żaden pokarm nie jest obojętny dla organizmu. Nadmiar kawy podnosi ciśnienie i jest powiązany z sercem – w rozumieniu medycyny akademickiej, ale tak samo w rozumieniu medycyny chińskiej. Kawa należy do elementu Ognia, który jest powiązany z Sercem. Daje nam ogień w postaci dawki energii. Element Ognia to smak gorzki. A jaki smak ma kawa? Gorzki. To jest logiczne, prawda? Czy wszystko, co gorzkie jest powiązane z serce? Co jeszcze należy do elementu ognia, a co do pozostałych elementów? Tego dowiesz się na wykładach! Tyle pytań! Ale to nic, bo na każde z nich jest odpowiedź poparta tysiącami lat obserwacji i praktyki.

     

    Zrozum jak działa pożywienie w praktyce! Dzięki świadomemu wyborowi produktów spożywczych oraz obróbki termicznej możesz zmienić samopoczucie oraz stan zdrowia.

     

    Dowiesz się jakie produkty są korzystne dla wszystkich ważnych narządów oraz funkcji w organizmie. Dietetyka medycyny chińskiej w wielu miejscach jest bardzo logiczna i intuicyjna, więc wielokrotnie podczas zajęć zaskoczysz się jak wiele z tych rzeczy być może już wiesz. Wyrobienie sobie poprawnych nawyków żywieniowych podniesie jakość twojego życia, być może znikną bóle stawów, wypryski, problemy jelitowe. Zrozumiesz, dlaczego w okresach ciepłej pogody pokarmy sprawiają, że czujesz się dobrze i masz więcej energii, a już w okresach chłodów czy też wilgoci odczuwasz po nich niekorzystne objawy.

     

    Na wykładach poświęconych żywieniu w rozumieniu medycyny chińskiej poznasz podstawowe jej pojęcia  i zrozumiesz jaki wpływ ma pożywienie na stany chorobowe. Dzięki znajomości termiki będziesz wiedział, kiedy użyć produktów rozgrzewających, a kiedy schładzających organizm.

     

    Umiejętne posługiwanie się konkretnymi produktami oraz ziołami i przyprawami pozwala uzyskać wymierne efekty lecznicze.

     

    Podczas wykładów będę mówiła o:

    Koncepcji energii Qi – czym jest energia Qi i jak jej jakość wpływa na każdy aspekt otaczającego świata a w tym na to co jesz.

    Teorii Yin i Yang – który pokarm jest Yin a który Yang oraz jaki wpływ na Twoje zdrowie ma właściwe dobranie produktów w określonej porze roku.

    Termice produktów – dowiesz się czym jest termika produktu oraz jaki wpływ ma ona na Twoje samopoczucie.


    Dla kogo?
    Warsztaty dedykowane są zwłaszcza osobom początkującym w temacie zdrowego odżywiania oraz osobom chcącym utrwalić wiedzę z zakresu dietetyki wg Medycyny Chińskiej.

     

    Następne tematy z cyklu:

    • Element Ziemi, czyli słodko ale zdrowo – data: 7/03/2020
    • Element Metalu, czyli jak zadbać o energię ochronną – data: 25/04/2020
    • Element Wody, czas regeneracji i przygotowania się do nowego roku – data: 16/05/2020
    • Element Drzewa, czyli zdrowa energia na wiosnę – data: 6/06/2020
    • Element Ognia, czyli radośnie dla ducha – data: 27/06/2020

    Zapraszam!

    Iwona Sitko
    dyplomowany dietetyk według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej





Wysyłając formularz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez administratora danych, tj. Orient Paweł Skrzypczak z siedzibą w Chorzowie, ul. Chrobrego 18, NIP  954-25-77-953 REGON 241954342, zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2014 r. poz. 1182) oraz zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, „RODO”). Dane osobowe podane w formularzu będą przetwarzane w celu skontaktowania się ze mną i odpowiedzi na moje zgłoszenie zawarte w formularzu kontaktowym. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania formularza. Przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania zgodnie z Polityką Prywatności oraz obowiązującymi przepisami prawa.

 

 

 

16.02.2020, 7.03.2020, 25.04.2020, 16.05.2020, 6.06.2020, 27.06.2020 w godzinach 9:30-17:30   250 zł za warsztat - można dołączyć w każdym momencie trwania kursu mała grupa - 10 osób

warsztaty prowadzi