fbpx
Holum terapie naturalneHolumterapie naturalne
  • Holum na Facebooku

  • Co jeść w zgodzie z naturą – Jesień i element Metalu wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

    • Przed nami rozkwit jesieni, która w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej w tym roku zaczęła się 12 sierpnia i potrwa do 26 października.

      Jesień w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej związana jest z przemianą Metalu, który/a odpowiada m.in. za procesy związane z zarządzaniem Qi, oddychaniem oraz wydalaniem.

      Narządami przypisanymi do jesieni są Płuca oraz Jelito Grube. Głównym zadaniem Płuc jest obrona odporności organizmu. Jelito Grube natomiast odpowiada za końcowy etap transformacji pożywienia. Skóra uznawana jest za 3 płuco człowieka, a jej stan odzwierciedla stan Płuc.

      Płuca przechowują Ducha Po – materialny aspekt Duszy, reprezentuje instynkt obronny człowieka. Jest związany z inkarnacją i jest aktywny podczas fazy płodowej, a po porodzie odpowiada za kierowanie ruchem energii do wewnątrz oraz utrzymywaniu określonych odruchów. Duch Po odpowiada również za przechowywanie dziedziczonych wspomnień.

       

      Emocje a elementu Metalu

      Emocją związaną z elementem Metalu jest smutek. Jest on jedną z przyczyn chorób związanych z emocjami, m.in. z depresją. Nie należy jednak całkowicie wystrzegać się smutku, ponieważ jest on naturalną i niezbędną emocją, pozwalającą organizmowi na refleksję, odpoczynek oraz spowolnienie metabolizmu.

       

      Ostra papryka

       

      Element Metalu w dietetyce

      Jesień związana jest z elementem Metalu i smakiem ostrym. Smak ten porusza Qi, wzmacnia jej cyrkulację oraz rozprasza i zmniejsza jej stagnację. Smak ostry ma właściwości otwierania porów i jest związany z poceniem się, co pomaga podczas ostrej fazy przeziębienia, a o te nietrudno w chłodniejsze, jesienne dni. Kierunkiem związanym ze smakiem ostrym jest ruch wznoszący oraz unoszący, który porusza energię Qi do góry oraz na zewnątrz, dzięki czemu zachodzi proces pocenia.

      Smaku ostrego powinny unikać osoby, którym na ogół jest nadmiernie ciepło, ponieważ ma on przeważnie działanie rozgrzewające. Nadmiar tego smaku może prowadzić również m.in. do osłabienia napięcia mięśniowego i zaparć.

       

      Co jeść w okresie jesieni, aby wspomóc organizm?

      W okresie jesiennym powinniśmy jeść produkty lekko ostre oraz/i ogrzewające oraz generalnie potrawy gotowane.

      • W sytuacji, gdy zauważymy pierwsze oznaki przeziębienia, to natychmiast powinniśmy sięgnąć po produkty, które stymulują krążenie Qi oraz wzmacniają energię obronną powierzchni ciała, takimi produktami są np. cebula, chili, czosnek, cynamon czy imbir.
      • Jeżeli zauważymy wysuszenie w ciele, np. w postaci zaparć, suchego kaszlu, suchej skóry, pomocne okażą się produkty nawilżające, takie jak np.  gruszki, mód, migdały. W okresie jesiennym, zwłaszcza gdy jest wilgotno, warto zwracać uwagę, aby nie obciążać dodatkowo Śledziony. Pomoże w tym rezygnacja z mlecznych produktów wychładzających takich jak np. mleko i jogurty. Produkty mleczne możemy zastąpić ich roślinnymi odpowiednikami, np. jogurtami czy mlekiem roślinnym, np. migdałowym lub kokosowym.
      • W przypadku nagromadzenia wewnętrznej wilgoci, czyli np. kłopotów z zatokami powinniśmy wesprzeć się produktami o właściwościach osuszających i ogrzewających, np. imbiru, ostrych przypraw, ryżu, prosa.

       

      Warzywa dobre na jesień

      Należy pamiętać o równoważeniu smaku ostrego

      Produkty przypisane do elementu Metalu:

      • Zboża i ziarna: jęczmień, owies, ryż (z wyjątkiem ryżu słodkiego),
      • Orzechy: orzeszki ziemne, pistacje.
      • Warzywa: brukselka, cebula, czosnek (cebula i czosnek jako surowe warzywa, podduszone lub podsmażone należą do przemiany Ziemi, czosnek suszony ma silniejsze działanie, tj., bardziej rozgrzewające niż świeży), kalafior, kapusta biała zielona, pekińska, włoska, ostra papryka, seler, szczypiorek, por, rzepa (czarna i biała), rzodkiew, rzodkiewka, zielona cebulka.
      • Przyprawy: bazylia, chili, chrzan, curry, czarnuszka, cząber, cynamon, estragon suszony (świeży należy do przemiany Ziemi), gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir (imbir suszony ma silniejsze, tj., bardziej rozgrzewające działanie rozgrzewające niż świeży), kardamon, kmin krzyżowy, kminek, kolendra, korzeń kuzu, liść laurowy, lubczyk, majeranek, masala, mięta pieprzowa, oregano suszone (świeże należy do przemiany Ognia), rozmaryn suszony (świeży należy do przemiany Ognia), pieprz, ziele angielskie.
      • Produkty zwierzęce: bażant, dzik, gęś, indyk, krewetki, królik, kuropatwa, jeleń, przepiórka, sarna, zając.
      • Oleje: masło i olej z orzechów ziemnych.
      • Napoje i zioła: arcydzięgiel, biała malwa, bylica pospolita, herbata miętowa, koper, napar z imbiru, szałwia suszona, tymianek suszony (świeża szałwia oraz świeży tymianek należą do przemiany Ognia),
      • Inne produkty: kiełki rzodkiewki, ser pleśniowy,
      • Alkohole: wino ryżowe, wódka oraz wysoko procentowe alkohole.

       

      W okresie jesiennym należy unikać potraw tłustych, ochładzających i zimnych. Zdecydowanie jest to okres, w którym powinniśmy zapomnieć o lodach i ochładzających napojach.

      ! Należy zwracać uwagę, aby nie popijać posiłków zimnymi napojami – zdaje się to być zmorą współczesnej dietetyki. Panująca w żołądku temperatura oscyluje w granicach 37°C. Ma to korzystny wpływ na wydzielanie soku żołądkowego oraz sprawne funkcjonowanie całego procesu trawienia.

      Gdy jemy lub pijemy bardzo zimne produkty, to sprawiamy, że organizm musi je podgrzewać do ok. 37 °C, bo w takiej temperaturze nasz organizm zaczyna trawić i przyswajać. Konsekwencją tego jest zwiększone zużycie energii oraz osłabione trawienie i stagnacja pożywienia. Obniżenie temperatury przez zimne płyny oraz pokarmy upośledza procesy trawienne, ponieważ organizm potrzebuje dodatkowej energii, by podnieść temperaturę w żołądku, a jeśli nie ma takiej możliwości, to trawienie nie przebiega prawidłowo. Podczas posiłków najlepiej w ogóle powstrzymać się od picia, ale jeżeli nie jest to możliwe, to złotym środkiem będzie picie ciepłych napojów np. gorzkiej herbaty lub ciepłego kompotu.

       

      Właściwie dobrana dieta ma wpływ nie tylko na samopoczucie fizyczne, ale również na wygląd zewnętrzny oraz emocje, które w okresie jesiennym są podatne na smutek.

      We współczesnym świecie panuje świadomość, iż jesień to czas depresji, potocznie nazywanej depresją sezonową, objawiającą się najmocniej w okresie jesienno-zimowym. Podążanie za starożytnymi mądrościami medycyny chińskiej pozwala m.in. na utrzymanie równowagi w organizmie, a ta z kolei ma wpływ na samopoczucie wewnętrzne. Dietetyka Starożytnej Medycyny Chińskiej wspiera utrzymanie balansu emocji i zmniejsza podatność na niekorzystne czynniki zewnętrzne.

       

      Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej oraz zdobyć praktyczne umiejętności stosowania pożywienia zgodnie z określoną porą roku, to zapraszamy serdecznie na cykl warsztatów: https://holum.pl/warsztaty/terapia-pozywieniem-czyli-jak-wziac-sprawy-w-swoje-rece/

    Autorem artykułu jest

    Aleksandra Misiak, naturoterapeuta

    Aleksandra Misiak

    naturoterapeuta

    Iwona sitko, dietetyk

    Iwona Sitko

    dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej